+31638490748 anja@amberuitvaart.nl

CREMEREN OF BEGRAVEN?

De meeste mensen beslissen bij leven al wel of ze na hun overlijden gecremeerd willen worden, of begraven.
Maar als die keuze nog niet vastligt of kenbaar is gemaakt, dan is dat een van de eerste beslissingen die de nabestaanden moeten nemen. Ter ondersteuning geven we graag een beknopte toelichting op de twee varianten.

Cremeren

In Nederland is het (pas) sinds 1913 mogelijk om overledenen te laten cremeren. Dit proces vindt plaats in een speciaal daarvoor ontworpen oven in een crematorium.
Een maand na de crematie kunnen nabestaanden (als zij dit wensen) de beschikking krijgen over een urn met de as van de overledene. Vervolgens is het aan hen wat zij daarmee wensen te doen. Er zijn meerdere opties.

bijzetten, verwerken of verstrooien?

Zo kunt u bijvoorbeeld een mooie urn kopen – ze zijn er in alle mogelijke soorten en maten – en de dierbare overledene een plekje in huis geven. Of als u dat liever hebt, bijvoorbeeld kan de urn bijgezet worden in een urnentuin bij een begraafplaatsen of crematorium. Zo heeft u een plek waar u altijd naar toe kunt om de overledene te bezoeken en herdenken.
Een tweede optie is het verstrooien van de as. U kunt dit zelf doen, eventueel samen met andere nabestaanden. Maar u kunt ook een medewerker van het crematorium vragen dit voor u of samen met u te doen.
Een derde zeer stijlvolle mogelijkheid is om (een deel van) de as te verwerken in een mooi sieraad. Een zilveren of gouden hanger bijvoorbeeld die speciaal hiervoor is ontworpen. Het is zelfs mogelijk om de as onder zeer hoge druk samen te persen tot een echte diamant, die vervolgens in een sieraad verwerkt kan worden. Het laten persen van een diamant is echter een zeer exclusieve en dure aangelegenheid.
Uiteraard ondersteunen we u graag bij het maken van deze keuze en bij de uitvoering daarvan.

Begraven

Nederland kent een duizenden jaren oude traditie van begraven. En hoewel de meerderheid van de mensen tegenwoordig kiest voor cremeren, lijkt de ‘traditionele begrafenis’ weer in opmars. De mogelijkheid om sinds enige jaren te kiezen voor een natuurbegraafplaats draagt daar naar onze mening zeker aan bij.

Herdenken

Begraven betekent altijd dat er een graf komt, een plek waar nabestaanden naartoe kunnen om de overledene ten herdenken. Op een graf kunt u (in veel gevallen) een grafsteen laten plaatsen. Deze kunt u zelf uitzoeken en bijvoorbeeld laten graveren met de tekst van uw keuze.

Algemeen graf of particulier graf?

Er zijn verschillende soorten graven. Meest gangbaar zijn het particulier graf en het algemeen graf. Het gaat te ver om u hier alle verschillen uit te leggen. Als u dat wilt, kunt u altijd contact met ons opnemen voor een afspraak. Maar nu al belangrijk om te weten, is dat u een algemeen graf huurt voor een periode van 10 jaar, zonder de mogelijkheid van verlenging. De begraafplaats heeft het recht om na die periode het graf te ruimen. Bij een particulier graf huurt u in principe óók voor 10 jaar, maar hier hebt u wél het recht om de huur te verlengen. Uiteraard zal de begraafplaats u op de hoogte brengen wanneer dit eenmaal aan de orde is.
Uitzonderingen op de regel zijn Joodse en islamitische graven, en graven op een natuurbegraafplaats; deze zijn ‘voor eeuwig’ en worden in principe nooit geruimd.

AMBER UITVAART

Ananasstraat 16

1326 GH Almere

+31 6 3849 0748

anja@amberuitvaart.nl

Amber Uitvaart

de mensen

het netwerk

service

contact

uitvaart

direct na overlijden

cremeren of begraven

verzekering en kosten

voorbeeld-pakketten

duurzaam

duurzame alternatieven

© Amber Uitvaart. Alle rechten op de teksten en beelden in deze site berusten bij Feste v.o.f. / Amber Uitvaart en mogen op geen enkele wijze door anderen gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Disclaimer: aan de prijzen en content op deze website kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend. Amber Uitvaart behoudt zich het recht voor om ten alle tijden haar prijzen en content aan te passen zonder overleg met derden.