DUURZAME ALTERNATIEVEN
Natuurbegraafplaatsen
Een nog vrij nieuw alternatief is de mogelijkheid om ‘in de natuur’ te worden begraven. Natuurbegraafplaatsen liggen vaak in een mooie, bosrijke omgeving. Als het u wel wat lijkt om onder een knoestige oude eik begraven te worden, of aan de rand van een mooi stukje heideveld, dan is dit een interessante optie. Voor Natuurbegraafplaatsen gelden andere regels dan voor reguliere begraafplaatsen. We vertellen u daar graag meer over.
Twijfelt u eraan of natuurbegraafplaatsen wel echt milieuvriendelijk zijn (er zijn mensen die het tegendeel beweren) bekijk dan eens de onderstaande video, waarin Martin van de Berg zijn mening geeft. Van de Berg is in internationale wetenschappelijke kringen een vooraanstaand toxicoloog.
De wade en de opbaarplank
Voor veel mensen is een kist zo vanzelfsprekend dat ze niet eens stilstaan bij de mogelijkheid van een alternatief. Toch zijn die er, in de vorm van schitterende wades van duurzame, natuurlijke materialen; katoen, linnen, wol, hennep, of zelfs bamboe. Met een mooie, serene uitstraling, zeker in combinatie met een opbaarplank die eveneens is gemaakt van natuurlijk en vergankelijk materiaal.
Wade en opbaarplank zijn toepasbaar bij zowel cremeren als begraven.
Zeg het met gifvrije bloemen
Bloemen zijn per definitie duurzaam, toch? Je zou het denken. Maar niet dus. Dankzij het vele gif dat (de meeste) bloemenkwekers gebruiken, vormen grote boeketten vaak zelfs een van de meest milieuonvriendelijke elementen bij een uitvaart.
Je kunt natuurlijk naar een biologische bloemenkweker stappen. Maar dit is ook een mooi optie: we binden een bloemenband om de kist. Alle aanwezigen steken 1 mooie (zelfgeplukte?) bloem in die band. Zo ‘groeit’ er een schitterend boeket rond de overledene.
Elektrische rouwauto
Je ziet ze nog niet vaak, maar ze zijn er: volledig elektrische rouwauto’s. Gezien het feit dat bij een gemiddelde uitvaart toch al snel 200 km wordt afgelegd door een rouwauto, zet dat qua duurzaamheid zeker zoden aan de dijk. En zo’n auto ziet er ook nog eens bijzonder stijlvol uit.
Het meest duurzame is natuurlijk zo min mogelijk transport. En bent u in voor wat meer alternatief, dan is er zelfs de rouwfiets. Klinkt hilarisch, maar is misschien wel stijlvoller dan u zou verwachten.
Duurzame uitvaartkist van fairboard
Waarom zou een uitvaartkist altijd van hout moeten zijn? Kan dat niet duurzamer?
Absoluut wel. Bij Fair Coffins hebben ze kisten ontwikkeld van ‘Fairboard’. Dat is een soort karton maar speciaal zo gemaakt dat het geschikt is voor uitvaartkisten. Fairboard is een snel en volledig afbreekbaar, natuurlijk materiaal. Het ziet er goed uit. Je kunt het aan alle kanten personaliseren, beschrijven, beschilderen of beplakken.
En de kisten worden geproduceerd door mensen met een handicap en/of een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo is duurzaam ook nog sociaal maatschappelijk verantwoord.
RECENSIES
Contactformulier
AMBER UITVAART
Amber Uitvaart
De mensen
Het netwerk
Service
Contact
Uitvaart
Direct na overlijden
Cremeren of begraven
Verzekering en kosten
Kosten
Duurzaam
Duurzame alternatieven
Anja mag de beschermde titel 'RU' (Register Uitvaartverzorg(st)er) voeren. Dit betekent dat ze gecertificeerd is door het Keurmerk Uitvaartzorg. Uitvaartondernemingen en -ondernemers met dit Keurmerk bieden zonder uitzondering hoge kwaliteit. Zij begeleiden u op een deskundige, betrouwbare en transparante manier.
© Amber Uitvaart. Alle rechten op de teksten en beelden in deze site berusten bij Feste v.o.f. / Amber Uitvaart en mogen op geen enkele wijze door anderen gebruikt of verspreid worden zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Disclaimer: aan de prijzen en content op deze website kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend. Amber Uitvaart behoudt zich het recht voor om ten alle tijden haar prijzen en content aan te passen zonder overleg met derden.